Visst har du hört alla skräckhistorier om smslån som knäckt människor. Skyhöga räntor som fått dem att inte kunna betala tillbaka, och med betalningsanmärkning och kronofogden som resultat.
Och självklart kan ett lån sluta på det viset, om man inte tänker sig för innan man tar ett lån. Men, om skulden för detta ska läggas på lånet som sådant, är kanske inte lika självklart.

När man letar efter ett lån brukar man på långivarens hemsida på ett ganska tydligt sätt kunna se hur mycket ett lån kostar. På de flesta hemsidor finns ett verktyg där man kan se exakt hur mycket varje lån kostar, beroende på lånesumma och löptid. Som låntagare måste man förstås ta reda på i förväg vad som gäller, och då också fundera på om man kan betala tillbaka lånet i tid. Om du läser lånevillkoren och kollar kostnaderna innan du söker ett lån, kan du på ett enkelt sätt undvika kronofogden, och naturligtvis, genom att inte låna mer än din ekonomi tål.

Mikrolån ska betalas tillbaka efter en kort tid, ofta bara några enstaka veckor, och det bör egentligen vara ganska lätt att veta om man har pengarna då. Vet du att du får lön eller annan inkomst innan förfallodagen är det inga problem. I annat fall är det bäst att avstå.
[randomtext category=”video1″] [randomtext category=”videolinks1″] [randomtext category=”videolinks1″] [randomtext category=”videolinks1″]