tjej som skickar sms på sin mobiltelefon

Man hör ofta sägas att man kan ha pengar på konto inom bara några minuter, när man söker ett smslån. Och visst stämmer det ibland, men det är ändå en sanning med modifikation. De flesta långivare betalar enbart ut pengar under kundtjänsts öppettider, så för att kunna få pengar även på helger och kvällar måste du titta på hur kundtjänst har öppet. Genom att läsa lånevillkoren kan du få reda på om det går att få lånet utbetalt på helgen. Hur snabbt du får pengarna beror också på vilken bank du har konto hos, och vilken bank som betalar ut lånen.

Vanligt med helgansökningar

Många som söker ett smslån, gör det just på helger, eftersom det ofta är då man behöver lite extra pengar. Kanske för att kunna följa med kompisarna ut på något kul, eller för att ha möjlighet att unna sig något litet extra. Kanske är det just därför det finns långivare som faktiskt har öppet alla dagar i veckan, och därmed också betalar ut lån på helger. Vilken bank som betalar ut lånet kan alltså också vara avgörande för om du kan få pengarna på kontot under helgen. Även om pengarna betalas ut under helgen, kanske inte överföringen mellan banker görs förrän nästa bankdag.

illustration av överföring (parallell)För att du ska kunna vara säker på att verkligen få pengarna direkt på kontot, även under helgen, får du läsa lånevillkoren, och välja en långivare som dels har öppet under helgerna, dels betalar ut pengarna via en bank du har konto hos. Nordea, Handelsbanken, Danske bank och Swedbank är exempel på banker som många långivare använder sig av för utbetalning av lån. Och i princip gäller att alla som har konto i utbetalande bank får pengarna via direktöverföring. Då spelar veckodag eller tid på dygnet ingen roll.

Om pengarna ska överföras från utbetalande bank till ett konto i en annan bank, brukar detta kunna ta en bankdag, om utbetalningen görs efter klockan 13 på dagen. Men, denna tid gäller oftast bara under vardagar, och under helgerna sker över huvud taget inga transaktioner mellan banker. Därför måste du söka lån som betalas ut via din bank, eller söka lånet någon dag i förväg, om du behöver extra pengar under helgen.

De långivare som valt att ha sin kundtjänst öppen även under helger, gör allt de kan för att tillgodose sina kunders behov av extra pengar, oavsett veckodag. De har också avtalat med utbetalande banker om utbetalning på helger. Men, över bankernas överföringar sinsemellan råder inte långivarna, och därför kan man inte garantera pengar på konto för alla kunder under helger och kvällar.