mansperson står framför svarta tavlan med matematiska symboler

Banker och andra långivare erbjuder olika typer av lån, beroende på hur lånet ska användas, och också beroende på lånets storlek. För riktigt stora lån brukar det krävas någon form av säkerhet. När man tar ett bolån, för att köpa hus eller bostadsrätt, används bostaden som säkerhet, eller pant, för banken. Skulle man inte klara av att betala lånet kan banken alltså ta bostaden istället, och på så sätt är inte risken för långivaren så stor.

Oftast blancolån vid mindre belopp

De flesta mindre lån, och även en del större, är så kallade privatlån, eller blancolån som de kallas på fackspråk. Detta är lån utan säkerhet, och låntagaren behöver varken pantsätta någon egendom, eller ha någon som går i borgen för lånet. Vid ett lån utan säkerhet tar långivaren en större risk, och därför brukar räntan ligga något högre för ett sådant lån. Ibland ställs också högre krav på låntagaren om lånet är utan säkerhet. Den som brukar ha svårt att få lån, exempelvis på grund av för låg lön, eller tidigare betalningsproblem, kan ha lättare att få ett lån med säkerhet, eller med en person som går i borgen för lånet.

logotype låna upp till 350000 krDe flesta lån vi söker via internet är lån utan säkerhet, även om det också går att ta exempelvis bolån online. Lån utan säkerhet brukar hos de vanliga bankerna ligga mellan cirka 15 000 kr och 350 000 – 400 000 kr, men på nätet kan man få privatlån också på betydligt mindre belopp. Mikrolån, eller smslån, finns vanligtvis från några hundralappar och ungefär upp till den nedre gränsen för bankernas privatlån. Det går alltså att få lån utan säkerhet från runt 500 kr och ända upp till 350 000 kr.

Lånen kan delas in i kategorierna privatlån och mikrolån. Privatlån kan man söka hos de vanliga bankerna, eller hos andra långivare. Dessa lån brukar, som sagt, ligga på mellan 15 000 kr och 350 000 kr, även om det finns långivare som ger lån på upp till 400 000 kr utan säkerhet. Det brukar gå att välja återbetalningstider på upp till 12 år på de största av dessa lån. Mikrolån, är som namnet anger, de små lånen från 500 kr upp mot 10 000 eller 15 000 kr. Dessa lån betalas tillbaka på betydligt kortare tid, och många av dem har en löptid på bara några få månader.

Kan vara fördelaktigt

Det finns flera fördelar med att låna utan säkerhet. Först och främst ger det möjlighet till lån även för den som inte äger något värdefullt att belåna. Dessutom kan man låna till vad man vill. Men, en av de största fördelarna, speciellt när det gäller mindre lån, är att lånhanteringen kan gå så mycket snabbare. Om långivaren inte måste värdera och bedöma egendom som ska belånas, kan man ta ett beslut betydligt snabbare. Många av de mindre lånen utan säkerhet hanteras så snabbt att man kan få ett besked direkt efter ansökan.