sigill låna ansvarsfullt

Det finns många olika termer man måste känna till, och ta hänsyn till när man ska jämföra lån. Avgifter, ränta och effektiv ränta, bland annat. Tittar du bara på räntan, som oftast anges i procent, och på årsbasis, kan det vara svårt att förstå hur mycket det handlar om i kronor. I synnerhet på små och korta lån fungerar detta sätt att ange ränta ganska dåligt, eftersom den då ska räknas om till veckor eller enstaka månader. Sen kan det tillkomma en massa avgifter, både synliga och dolda, på ett lån, och helt plötsligt står man där med ett lån som blev betydligt dyrare än man tänkt sig.

Men, det är här den effektiva räntan kommer in. Den talar om för dig precis hur dyrt ett lån blir, eftersom man i den effektiva räntan räknar in både den faktiska räntan och eventuella avgifter. Enkelt uttryckt kan man säga att den effektiva räntan är den egentliga kostnaden för ett lån.

skrivtavla med uträkning om effektiv ränta

Ta för vana att undersöka den effektiva räntan

Om du alltid kollar efter den effektiva räntan när du söker ett lån, behöver du aldrig råka ut för obehagliga överraskningar i form av dolda avgifter. I den effektiva räntan ska alla avgifter som kan tillkomma räknas in. Det kan vara uppläggningsavgifter, aviserings- eller fakturaavgifter.

Vid en jämförelse av olika lån, ger den effektiva räntan alltså en mycket tydligare bild över skillnaderna hos lånen. Tittar du bara på den nominella räntan, kan du luras av en något lägre procentsats på ett lån, där både uppläggningsavgift och aviseringsavgifter senare tillkommer och gör lånet betydligt dyrare. Men, vid en jämförelse är det också viktigt att titta på villkoren på lånet, för att du ska få ett lån som är så fördelaktigt som möjligt för dig.

Effektiv ränta brukar anges som en procentsats, som också brukar anges på årsbasis. Den anges alltså på ungefär samma sätt som den nominella räntan, men med ett annat värde eftersom också alla avgifter finns inräknade. Men för den som vill ha en mer klar och tydlig bild över hur mycket ett lån kommer att kosta är långivarnas verktyg för prisinformation betydligt bättre.

Många av de lån som kan sökas direkt online har en tydlig prisinformation, där man kan få reda på den exakta månadskostnaden för ett lån. Detta är förstås väldigt bra, eftersom man kan se hur mycket lånet kommer att påverka den privata ekonomin. Man behöver heller inte räkna om kostnaden utifrån lånets storlek eller återbetalningstid, vilket man måste göra om man helt ska gå på räntesatser i procent, oavsett om det handlar om den nominella räntan eller den effektiva.