Tummen upp

Att få snabblån med betalningsanmärkning är svårt. Har du dessutom skulder blir det ännu svårare. Men ge inte upp, det finns ännu en chans.

Att betalningsanmärkningar ställer till problem vet alla som råkat dra på sig en sådan. Om du, som så många andra, helt plötsligt befinner dig i en situation, där du har fått oförutsedda utgifter, och måste få fakturor betalda för att undvika att låta det gå till inkasso, kan problemen verka oöverkomliga. När du behöver pengar riktigt snabbt för att lösa en akut kris, sitter anmärkningen där som ett hinder. Det kan vara så svårt att hitta en lösning att många faktiskt tror att det inte går att få snabblån med betalningsanmärkning. Men, så är det inte. Även om det är svårt, så kan du låna pengar även om du har en anmärkning i bagaget. Hittar du rätt långivare behöver det egentligen inte vara särskilt svårt alls. Detta under förutsättning att du kan motsvara de krav som ställs på låntagare, förstås.

Skulder gör det svårare att få snabblån trots betalningsanmärkning

Även om du nu kan hitta ett antal långivare som ger snabblån trots betalningsanmärkning, blir problemet genast så mycket större om du vill ha smslån med betalningsanmärkning och skulder. Att du inte har obetalda skulder hos kronofogden, är nämligen ett av de vanligaste kraven hos de långivare som ger snabblån betalningsanmärkning till trots. Orsaken till att du kan låna med betalningsanmärkning om du inte har ett aktuellt skuldsaldo är att en anmärkning ligger kvar i flera år. Mycket kan ha hänt sedan anmärkningen registrerades, och din betalningsförmåga behöver inte vara påverkad av den idag. Därför väljer långivare som exempelvis Folkia, Onea och Ferratum, att hellre se till din aktuella betalningsförmåga, än till din ekonomiska historik. Men om du söker smslån med betalningsanmärkning och skulder betyder det att du inte har rett ut de bekymmer som gav anmärkningen, och därmed kan din ekonomi också vara negativt påverkad. Betalar du av på skulder till kronofogden bedömer man helt enkelt att din betalningsförmåga inte är tillräckligt stor för att bevilja ett lån. Men, ingen regel utan undantag. Det finns möjligheter att låna även om du dras med både anmärkningar och skulder, även om chanserna är mycket små.

Ferratum är ett låneföretag som ger snabblån trots betalningsanmärkning, och här ställs heller inte några specifika krav på att du inte får ha skulder. Om du måste ha ett tillfälligt lån, och alltså behöver ha ett smslån med betalningsanmärkning och skulder är det här du ska göra ditt första försök. Kan du leva upp till de krav som ställs, och som inte är allt för stränga, kan du kanske också få ett lån. Att en långivare ger snabblån med betalningsanmärkning betyder inte att alla som söker ett lån också får ett. Man får inte ett lån med anmärkning per automatik, men det är hos dessa långivare det är idé att söka ett lån.

Är det lättare att få snabblån med betalningsanmärkning med lån utan UC?

Många väljer att söka lån utan UC, och det kan ha flera olika orsaker. Om du vill ha ett snabblån trots betalningsanmärkning kan det finnas en större chans hos långivare som inte gör sin kreditprövning i samarbete med UC. Men, att man inte tar UC betyder inte att man inte kan kontrollera din betalningshistorik, eller dina inkomster. Det finns flera andra kreditupplysningsföretag som kan förse låneföretagen med de uppgifter de behöver, och de kan se anmärkningar och skulder även om de inte använder uppgifter från UC. Trots det är det vanligare bland långivare som ger lån utan UC, att man också ger lån trots betalningsanmärkning. Men, även här finns förstås undantag. Det finns lån utan UC som du inte kan få om du har betalningsanmärkningar, och det finns också långivare som använder UC, men som trots det godkänner lån med betalningsanmärkning. Rent generellt kan man nog ändå säga att det är lättare att låna med betalningsanmärkning om man letar efter lån utan UC.
Men det finns också andra orsaker till att söka lån utan UC. Är du rädd för fler UC, eftersom du vet att många registreringar sänker din kreditvärdighet, så är det förstås en viktig orsak till att välja ett lån där kreditupplysningen inte tas via UC. En kreditprövning görs alltid när du söker ett lån eller en kredit. Det är alla kreditgivare, enligt svensk lag, tvingade att göra. Men, man måste inte använda sig av UC, och allt fler långivare gör idag sin kreditprövning i samarbete med andra kreditupplysningsföretag, eller helt i egen regi. Då görs ingen registrering hos UC och låntagaren behöver inte oroa sig för sänkt kreditpoäng. Ingen utomstående kan se att det har gjorts en kreditprövning, och vet då heller inte att du sökt ett lån. Sammanfattningsvis kan man säga att det kan löna sig att söka lån utan UC, om du vill ha snabblån med betalningsanmärkning och skulder, och att det i största allmänhet kan vara klokt att välja de lån som inte ger en förfrågan hos Upplysningscentralen. Då behöver du inte avstå från ett lån eller en kredit av oro för att det ska bli svårare att få lån längre fram.