När det gäller att få ner sina kostnader för att spara pengar finns det väl kanske en kategori av kostnader som de flesta anser att det inte går att sänka. De fasta kostnaderna, såsom el och värme till exempel. Man kan ju inte frysa och sitta i mörker, för att man ska få några kronor mer i plånboken. Det finns dock en rad små förändringar som tillsammans kan spara pengar också på dessa kostnader.

Det första man bör göra är att stänga av TV, dator och andra apparater, istället för att ha dem på standby-läge när de inte används. En apparat kan faktiskt använda så mycket som 50% av den energi den drar i påslaget läge när den står i standby. När den är helt avslagen, eller sladden urdragen drar den noll. Bara på en TV kan du spara ca 100 kronor på ett år, genom att dra ur sladden istället för att bara stänga av på fjärrkontrollen. Stänger du av alla andra apparater blir besparingen ännu större.

Täta fönster och dörrar och byt ut alla lampor mor energisnåla, så har du sparat in ytterligare på el och värme. Se till att kyl och frys alltid håller exakt den temperatur, som behövs för att hålla maten fräsch.
[randomtext category=”video1″] [randomtext category=”videolinks1″] [randomtext category=”videolinks1″] [randomtext category=”videolinks1″]