en solig dag

Matkostnaderna är en stor del i månadsbudgeten för de flesta familjer. En barnfamilj med två-tre barn gör ofta av med 6000 kronor eller mer på mat varje månad, och faktum är att många familjer lägger mycket mer pengar än nödvändigt på mat. Det finns flera enkla knep att använda sig av om man vill sänka matkostnaderna och därmed få pengar över till roligare saker.

spara pengar

Det första man kan göra är att storhandla. Genom att handla en gång i veckan, eller kanske till och med en gång varannan vecka kan man spara hundralappar, kanske till och med tusenlappar. Om man handlar varje dag slinker det ofta med ett flertal onödiga produkter i varukorgen, och man planerar heller inte sin handling på samma sätt, något som gör att kostnaderna drar iväg.

Nästa sak att göra är att planera i förväg och testa nya maträtter. Det finns mat som är billig och god, som exempelvis olika tonfisksåser, och genom att byta ut en del av de maträtter man ofta äter kan man ofta sänka matkostnaderna med några hundralappar varje månad. Att sätta sig ner och göra en matsedel för ett par veckor är också lönsamt. Man kan då planera sin matlagning och sina inköp, och se till att få ut så mycket som möjligt av allt man köper.