Har du provat att ta ett lån online? Många har testat det moderna sättet att låna pengar, nämligen att söka ett lån online, och de flesta är mycket nöjda med det. Har man bara sökt vanliga banklån tidigare, genom att gå till banken och söka ett lån, upptäcker man hur mycket snabbare och smidigare det är att söka ett lån online istället. Man behöver inte avsätta speciellt lång tid till låneansökan, och framför allt behöver man inte bry sig om bankens öppettider. För den som jobbar dagtid kan det annars vara svårt att komma iväg till banken, under deras oftast korta öppettider. Och ska man boka tid för ett samtal, kan ju inte alla få den tiden efter jobbet, och man tvingas kanske ta ledigt för att kunna söka ett lån. Söker du istället ditt lån online kan du göra det när det passar dig och du har en stund över.
[sc:lan] [sc:smslan]

Lån online eller i banken?

Egentligen behöver du inte välja. Om du absolut inte vill söka ett lån nån annanstans än hos din vanliga bank, kan du ändå ha en möjlighet att ta del av de fördelar det ger att kunna söka ett lån online. De allra flesta banker har en hemsida, och de erbjuder där möjligheten att söka lån direkt på hemsidan. Där får du då skriva i hur mycket du vill låna, välja löptid på lånet, och sedan fylla i de uppgifter banken vill ha. Det är samma uppgifter de vill ha om du går till bankkontoret och ansöker om ett lån där. Fördelen är det som redan nämnts, att du kan söka ett lån online när det passar dig, och inte när det passar banken. Du kan också, om du kan tänka dig att eventuellt låna i en annan bank än din egna, jämföra räntor hos olika banker och söka där du får den bästa räntan. Detta är en särskilt stor fördel för den som bor i glesbygd eller på en mindre ort, där det annars bara finns en bank och man inte har några valmöjligheter om man inte söker ett lån online.

lån online

Valet mellan att söka ett vanligt banklån eller ett lån online behöver du alltså inte göra, du kan få både och, vilket kan kännas skönt om man inte känner sig trygg med de nyare långivarna och småbankerna. Är man mån om att få ett så billigt lån som möjligt kan nog annars de mindre bankerna och andra nyare långivare vara de som erbjuder de billigaste lånen. För att kunna konkurrera med storbankerna har de ofta en lägre ränta, men det är sådant som den enskilde låntagaren får ta reda på innan man söker ett lån.

Mindre lån online vanligast

Även om det finns alla möjliga typer av lån online är det nog de små, snabba mikrolånen de flesta tänker på när man pratar om lån online. Detta är lån på cirka femhundra till femtusen kronor. Med nya långivare kommer också lite större lånesummor, men detta är det ungefärliga spannet på dessa populära lån. Att de är så lätta att söka och att man får pengarna nästan omedelbart är anledningen till att fler och fler testar denna typ av lån. De allra flesta är också mycket nöjda med sina lån. Tyvärr gör lättillgängligheten att vissa som inte borde ta ett lån, söker och får lån, och sätter sig själva i en bekymmersam situation med ökande skulder och betalningsanmärkningar som följd. Många skyller detta på lånen, men eftersom man måste vara myndig för att ta ett lån, är det kanske inte lånen det är fel på, utan de personer som söker lån de inte klarar att betala tillbaka.