logotype låneskolan om kreditupplysning

Du vet förstås att man tar en kreditupplysning på dig varje gång du söker ett lån, eller handlar på kredit. Även när man handlar på faktura, över nätet, görs en kreditprövning innan köpet godkänns. Många vill undvika kreditprövning via UC, och det finns idag ganska många långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag, vilket gör att det inte längre är så svårt att få lån utan kreditupplysning från UC. Däremot kan man inte låna utan kreditprövning, eftersom varje kreditgivare, enligt lag, är skyldig att göra en prövning vid ansökan.

Vad får långivaren reda på?

Men vad är det egentligen som långivaren, eller andra, får se när de tar en kreditupplysning på dig? Med dagens teknik, internet och annat vet vi att det finns en massa information om oss därute, men vi vet sällan vad det är andra människor får veta om oss.

Är du nyfiken och vill veta hur en kreditupplysning på dig ser ut, kan du faktiskt hämta de uppgifterna själv. Det är nämligen inte bara banker och andra kreditgivare som kan begära en kreditupplysning. Om du funderar på att söka ett lån, men är tveksam till om du kan få ett, kan det vara bra att begära en kreditupplysning, och se hur din kreditvärdighet beskrivs.

logo gör kreditupplysning på dig själv

Hos MinUC kan du enkelt ta en kreditupplysning på dig själv. Här kan du se om du har några betalningsanmärkningar och hur din kreditvärdighet ser ut. I kreditupplysningen kommer du att få information om din deklarerade inkomst de senaste två åren och om eventuella fastighetsinnehav. Du kan se om det finns betalningsanmärkningar noterade, och om du har skulder hos Kronofogden. Dessutom får du reda på hur din kreditvärdighet bedöms. Du kan beställa upplysningen via sms, och kostnaden för hela tjänsten är 150 kr. Dessa pengar dras via sms.

Varför ta upplysning på sig själv?

Det kanske kan låta konstigt att man ska ta en kreditupplysning på sig själv, för att få veta om man har betalningsanmärkningar. Men, en betalningsanmärkning utfärdas inte av Kronofogden, som många felaktigt tror. Kronofogden utfärdar bland annat betalningsföreläggande, och det vet du förstås om ifall du fått. Men en betalningsanmärkning är en notering om sådana händelser som görs hos kreditupplysningsföretagen, och därför vet man kanske inte alltid om man har fått en anmärkning eller inte. Och, oavsett om du vet om eventuella betalningsanmärkningar kan det vara bra att veta vilken kreditvärdighet man anses ha, när samtliga ekonomiska uppgifter samlas ihop för en bedömning. Då kan du åtminstone ha en aning om ifall du har chans att få ett lån beviljat eller inte.