tangenrbord med knapp security

Många väljer internet när man behöver låna pengar. Fördelarna med att söka lån direkt online är många. Du kan jämföra i stort sett alla lån som finns, och på så sätt hitta det lån som är mest fördelaktigt för dig. Det går snabbt och enkelt att söka ett lån, och du lånar till vad du vill. Dessutom behöver du inte tänka på resor eller öppettider, utan söker lånet när och var det passar dig.

Snabbare process hela vägen

Det är inte bara ansökan som går snabbt när man söker lån online. Hela lånprocessen brukar gå snabbt, och ofta får man ett lånbesked direkt på skärmen. Men, innan pengarna kan betalas ut ska ett avtal undertecknas, och det är här onlinelån kan ha en viss nackdel gentemot ett vanligt banklån. Sitter du på banken är det bara att skriva på, men när du söker lånet via nätet måste du först få avtalet, skriva under och sedan skicka tillbaka det innan pengarna betalas ut till ditt konto.

Hur man hanterar låneavtalet kan se lite olika ut hos olika långivare. Det är vanligt att man skickar det per post, men att du, som låntagare, kan faxa, eller scanna in avtalet och maila in det när du har undertecknat. Måste du vänta på att avtalet ska skickas med post tar det ju ändå några dagar. Därför blir det allt vanligare att man kan få signera avtalet elektroniskt, med hjälp av e-legitimation. Med e-legitimation kan du enkelt och säkert identifiera dig på nätet och signera ditt avtal. En identitetskontroll är förstås viktig, så att ingen annan kan ta ett lån i ditt namn, ett lån som du sen kan tvingas betala.

En e-legitimation fungerar på samma sätt som en vanlig ID-handling, som ID-kort eller körkort, men den är speciellt utvecklad för att användas på nätet. Ibland identifierar du dig redan under ansökan, och då betalas lånet ut strax efter godkännandet. Hos andra långivare använder du din e-legitimation för signering av avtalet efter att din ansökan har beviljats. Oavsett vilket är det en lösning som både stärker säkerheten, och gör det möjligt att få pengarna snabbare på kontot.

Ladda ner legitimationen via banken

symbol och text e-legitimationDet finns flera webbplatser som utfärdar e-legitimation. Enklast är det för alla som redan har en internetbank. Då kan man skaffa en e-legitimation som man kan få på kort, eller på en fil som man laddar ner till sin dator.

En e-legitimation kan du använda på alla ställen på nätet, där du behöver identifiera dig, alltså inte bara när du söker lån. Bank-ID är ett liknande sätt att identifiera sig på nätet, och den utfärdas också av de flesta banker.