kronofogden skylt på husvägg

Om du har misskött en betalning, så att ärendet hamnat hos kronofogden, kan det ställa till stora problem nästa gång du vill låna pengar. Ärenden hos kronofogden ställer tyvärr inte bara till förtret om du vill låna pengar, utan också om du vill hyra en lägenhet, skaffa ett telefonabonnemang, starta ett företag, eller göra något annat som kräver en viss kreditvärdighet.

Om det går att låna pengar trots kronofogden beror på hur långt ärendet gått, och om du har rett ut dina problem och betalat dina skulder. Går du till någon av de traditionella bankerna kommer du förmodligen inte att få ett lån alls om en skuld gått vidare till kronofogden.

När blir betalningsanmärkningen ett faktum?

Hos kronofogden hamnar ärendet om du inte betalat en skuld, och fordringsägaren anser att hans, eller hennes, enda chans att få betalt, är att ansöka om betalningsföreläggande. Då har du förmodligen redan fått en eller annan påminnelse, men ändå inte betalat.

Om kronofogden beslutar om betalningsföreläggande betyder det att du är skyldig att betala din skuld. När ett sådant föreläggande kommer, och kreditupplysningsföretagen får veta det, noterar de det, och du får en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningen utfärdas alltså inte av kronofogden, som många felaktigt tror, utan av kreditupplysningsföretagen.

Lättare att låna om skulden är borta

Om du betalar din skuld efter föreläggandet kan det finnas möjlighet att låna pengar trots kronofogden. Det finns några, om än inte många, långivare som ger lån trots betalningsanmärkning.
De flesta av dessa finns inom kategorin mikrolån, de där små, snabba lånen som du kan söka online eller via sms.

Kronofogden-kan-skada-din-halsaOm du inte betalar direkt du fått föreläggande, utan får ett skuldsaldo hos kronofogden, minskar chansen att få låna pengar mycket snabbt. De allra flesta av de långivare som kan tänka sig att ge ett lån trots en betalningsanmärkning ställer nämligen krav på att man inte får ha aktuella skulder hos kronofogden. Med både betalningsanmärkning och skulder hos kronofogden är läget ganska hopplöst. Dock finns det ett fåtal mikrolångivare som inte ställer krav på skuldfrihet, och där det möjligtvis går att försöka få ett lån.

Om du betalar din skuld hos kronofogden, och alltså inte längre har ett skuldsaldo, ökar chansen att låna, och du slipper också riskera att dina skulder växer lavinartat. När skulderna kommit så långt som till kronofogden brukar skuldbeloppet växa mycket snabbt, inte minst på grund av alla avgifter du då måste betala. Men, när det gäller möjligheten att låna pengar är det alltså inte kronofogden i sig som är det avgörande, utan hur du hanterat situationen, och om du fortfarande har skulder eller om du lyckats lösa dem.