gris med solglasögon på strand

Man kan inte alltid påverka sin framtid, men när det gäller pensionen så kan man faktiskt vara med och påverka. Man kan till exempel välja i vilka fonder man ska placera sina besparingar, och man kan även välja att starta ett privat sparande i tillägg till tjänstepensionen. Genom att spara en viss summa varje månad kan man se till att man kan leva ett bättre liv den dagen man blir pensionär.

Hur bör man då tänka om man vill lägga grunden för en så bra framtid som möjligt? Det första man bör göra är givetvis att ta kontroll över pensionen. När man får hem sitt orange kuvert bör man öppna det, se över vad som står, kontrollera hur tjänstepensionen ser ut och vad man kan tänkas få ut den dag man väljer att gå i pension. Om man redan då kan se att man inte kommer att klara sig på den summa som anges behöver man göra något mer, och det är då man bör starta ett eget pensionssparande som kan läggas till det belopp som står med i kuvertet.

Det privata sparandet styr man själv över. Man kan lägga 200 kronor i månaden, 1000 kronor i månaden, 3000 kr eller något däremellan.
[randomtext category=”video1″] [randomtext category=”videolinks1″] [randomtext category=”videolinks1″] [randomtext category=”videolinks1″]